söndag 29 mars 2020

Corona T-45, 29/3



Söndag 15:46 -  683,583 fall.
                           32,144 döda.
                           146,396 återhämtade.

Gått igenom statistiken för Corona. I USA fortsätter det att utvecklas exponentiellt men i Italien och Spanien har kurvan mattats av. Detsamma gäller för Tyskland och Frankrike.


Italien - Utveckling.







(Har Iris på min dator. Det är därför screenshots ser ut som tagna från en 3310.)


I dagsläget verkar det som det kommer ta en till en och halvmånad till begränsningarna kommer släppa i de rörda länder. Hubei stängdes ner i början av februari och har nu öppnat (till stora protester https://www.youtube.com/watch?v=43Hot5n2Evg).

Detta placerar en stängning inom ramen av en till två månader och vi skulle därför befinna oss i mitten av maj då det öppnar upp. Sedan vet vi inte om det hjälper, men har svårt att tro att Trump skulle stänga ner ekonomin längre än så när valet är ett halvår bort.

Problemet som eventuellt hade kunnat uppstå är likviditetsbrist hos bankerna om större delen av deras låntagare inte längre kan betala löpande räntekostnader. Det hade inte gått att börja kräva in tillgångar i en ekonomi som står still, och hela kreditspiralen skulle börja snurras upp. För tillfället verkar det som centralbanken i USA är beredda att låta armén omdirigera attackhelikoptrarna i Afrika och Mellanöstern för att köra en Helikopter-Ben a'la 2009.

Fortsätter krisen under sommaren lär hangarfartygen kallas tillbaka och F-117orna kommer pricka himlen svart och grön.


Portfölj:
Ligger kort dollar då exponeringen mot USA är relativt stor och ökningen av penningmassan i USA verkar fortsätta. Om Ingves sänker räntan är det sannolikt fel beslut, men räntan på Nordnet är 7% vilket känns acceptabelt i dagsläget, och tror mer på en återgång till snittet av valutakursen då vi ändå utvecklas i en någorlunda samstämmig takt med USA.

Dag:
Läser för närvarande Lords of Finance av Liaquat Ahamed. Tänkte att det skulle vara bra att hitta så många historiskt jämförbara situationer som möjligt för dagens situation. Kanske hjälper det beslutsfattandet. Det är en fantastisk bok som jag läste första gången 2009. Hade ingen utbildning i ekonomi när jag läste den, och den utgjorde en form av introduktion till ämnet. Den handlar om de finansiella beslut som lade grunden för 'Den Stora Depressionen' och berättas från perspektivet av de fyra centralbankscheferna i England, USA, Frankrike och Tyskland.

Är intressant hur läsningen har förändrats i takt med att förståelsen, i alla fall vad jag hoppas, har förbättrats. Från den österrikiska skolans perspektiv, Hayek och Mises, är huvudpersonerna att likställa med terrorister. Men det är svårt att argumentera att det banksystem vi har idag inte har bidragit till en nästintill overklig utveckling av industrin.

Problemet idag, i vart fall i Sverige, verkar snarare vara att utlåningen inte går till produktiva aktiviteter utan istället riktas mot konsumtion. Bostäder, bilar och resor. Systemet blir då närmast en kättja som håller utvecklingen tillbaka istället för att artificiellt skapa förutsättningarna för entreprenörer att förverkliga sina idéer. (Märker att när tankarna börjar flöda blir det snabbt vagt. Så stannar här för idag.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar